Privacy Policy

English

Privacy Notice

Malaysian Bioeconomy Development Corporation Sdn Bhd (formerly known as Malaysian Biotechnology Corporation Sdn Bhd) (“Company”) values your privacy and strive to safeguard your Personal Data in compliance with the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”). The Company is therefore committed to ensuring that your Personal Data is processed and protected in accordance with the Act, this Privacy Notice, our internal Policy on Personal Data Protection (“Policy”) and the relevant terms of your agreement(s) with the Company (if applicable).

Confidentiality of your Personal Data matters to us. Hence, please read this Privacy Notice carefully. By accessing this website or using any of our services, or in the course of your communication with us, you will be conclusively presumed to have notice of, understood and agreed to this Privacy Notice, and consented to the processing of your Personal Data (including your sensitive Personal Data) for the Purposes stated below in accordance with this Privacy Notice.

The term “Company”, “our”, “us” or “we” refers to Malaysian Bioeconomy Development Corporation Sdn Bhd and its related companies.

The term “processing” in relation to your Personal Data means collecting, recording, holding or storing of your Personal Data, or carrying out any operation or set of operations on your Personal Data as prescribed in the Act.

1. What Kind of Personal Data Do We Process?
We process your relevant Personal Data that relates directly or indirectly to you, and you are identified or identifiable from such Personal Data when you access our website, use any of our services and/or communicate with us. In general, the Personal Data processed by us is collected from you or provided by any authorised third party to us for the Purposes stated below. Personal Data we process may include your Sensitive Personal Data (if necessary).

Examples of Personal Data we may process are as follows:

(a) Identification and demographic data.
(Example: Name, Email Address, Postal Address, Contact Number, Birth Date and Gender)

(b) Electronic identification data.
(Example: IP Addresses and Cookies)

(c) Banking and payment information.
(Example: Bank Card Information and Bank Account Number)

(d) Correspondences between you and us.
(Example: Details and Information in Emails and Letters)

(e) Sensitive Personal Data.
(Example: Details on Physical or Mental Health or Condition and Religious Beliefs)

2. What Do We Use Your Personal Data For?
Our primary purpose in processing your Personal Data is to better provide you with the required services and information.

The processing of your Personal Data by us and/or our authorised service providers acting on our behalf includes the processing of any additional information you may subsequently provide to and/or collected by us from authorised third parties as permitted or necessary for the following purposes:

(a) for internal record keeping, analysis and operation of the Company;

(b) to provide and improve our services to you;

(c) to administer or otherwise carry out our obligations in relation to any agreement you have entered with the Company;

(d) to assess and process your application(s) to the Company;

(e) to administer your participation in any of the Company’s programmes;

(f) to conduct activities and/or events;

(g) to organise and carry out marketing or promotional operations and similar events;

(h) to provide you with customer support and troubleshoot problems;

(i) to request feedback or participation in any of the Company’s surveys;

(j) to anticipate and/or resolve disputes;

(k) to verify your identity;

(l) to communicate any relevant messages to you;

(m) to protect your interest, including but not limited to fraud prevention;

(n) other legitimate activities of the Company and/or its associated company(ies); and/or

(o) such other purposes as may be related to the foregoing

(hereinafter collectively referred to as the “Purposes”).
The Company will retain your Personal Data for as long as is necessary to carry out any of the Purposes set out above, and to comply with the Act and/or other applicable laws and orders of competent authorities.

3. How Do We Protect Your Personal Data?
Your personal data is our asset and therefore, the Company places great importance in ensuring that adequate level of protection of your Personal Data is exercised in accordance with the Act as well as any other applicable laws and orders of competent authorities. For that reason, we have implemented the Policy with the objective of protecting your privacy from unauthorised access and improper use and/or disclosure of your Personal Data.

Pursuant to the Policy, we maintain stringent procedures by only authorising employees who are strictly relevant or required to access your Personal Data on a need-to-know basis. Our employees have been educated and have personally undertaken to observe and act in accordance to your right to privacy and confidentiality in line with the Act and Policy. Any breach by our employee would be taken seriously.

However, while we strive to protect your Personal Data, we urge you to take every precaution to protect your Personal Data.

4. Disclosure of Your Personal Data
We may share your Personal Data with governmental agencies or other companies assisting us for any of the above Purposes, any other purposes directly related to any of the above Purposes, or any other purposes for which your relevant personal data are required to be disclosed.

It may be necessary for your Personal Data to be processed in other country outside Malaysia to fulfill our obligations to you in respect of the Purposes and also in providing integrated services, maintaining and storing records in accordance with the Act.

In order to provide you with our services, we may share your relevant Personal Data with our stakeholders, subsidiaries, affiliates or authorised third parties, provided always that such sharing of your Personal Data is necessary. We will require our affiliates or these third parties to take appropriate organisational and technical measures to protect your Personal Data in accordance with the Act and/or other applicable laws.

We shall not share, sell, rent, trade or otherwise transfer any of your Personal Data to any third party without your explicit consent, except as provided in this Privacy Notice.

Notwithstanding the above, we may also disclose your Personal Data in connection with law enforcement, fraud prevention or investigation, or other legal actions; as permitted or required by law or regulation, or if the Company reasonably considers necessary to protect the Company, its clients, or the public as a whole.

As we continue to develop our business, we may sell or buy subsidiaries or business units. In such transactions as well as in the event that all or substantially all of our assets are acquired by a third party, your Personal Data will generally be one of the transferred business assets. We reserve the right to include your collected and stored Personal Data as an asset, in any such transfer to a third party.

5. Third Party Links
Our website may contain links to other websites operated by third parties. Please note that we are not responsible for the privacy practices of such third party websites and we do not have any control over the same. We advise you to learn about the privacy policies of the said third party websites. Please also note that some of these third party websites may be co-branded with our logo or trademark, even though they are not operated or maintained by us.

6. Your Consent and Rights
By submitting your Personal Data to us, you hereby authorise and consent for us to process and store your Personal Data for the Purposes set above and/or for any other purposes related to the said Purposes.

If you do not consent or subsequently withdraw your consent to the processing and storing of your Personal Data, please note that we may not be able to perform our obligations to you and/or provide the services required in respect of the Purposes and/or any other purposes related to the Purposes.

To maintain your Personal Data as well as to ensure the same is accurate, you have the right to access, and if necessary, to correct, complete or remove your Personal Data by writing to us at:

Privacy Officer
Level 20, Menara Atlan
161B Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur, Malaysia

dataprotection@biotechcorp.com.my

7. Changes to our Privacy Notice
We reserve the right, at our sole and absolute discretion, to amend the terms and conditions of this Privacy Notice from time to time without prior notification. Any revision to this Privacy Notice shall become effective upon its publication on our website.

8. Contacting Us
If you have questions or concerns, please email us at dataprotection@biotechcorp.com.my

Bahasa Malaysia

Notis Privasi

Malaysian Bioeconomy Development Corporation Sdn Bhd (dahulunya dikenali sebagai Malaysian Biotechnology Corporation Sdn Bhd) (“Syarikat kami”) menghargai privasi anda dan berusaha untuk melindungi Data Peribadi anda selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”). Syarikat kami dengan ini komited untuk memastikan Data Peribadi anda diproses dan dilindungi berdasarkan Akta, Notis Privasi ini, Dasar Syarikat Berkenaan dengan Perlindungan Data Peribadi (“Polisi”) dan terma-terma yang berkaitan dengan mana-mana perjanjian yang telah dipersetujui dengan Syarikat kami (jika berkenaan).

Kerahsiaan Data Peribadi anda penting bagi kami. Justeru itu, sila baca Notis Privasi ini dengan teliti. Dengan mengakses laman web ini atau menggunakan mana-mana servis kami, atau semasa anda berkomunikasi dengan kami, anda akan secara konklusif dianggap telah diberitahu berkenaan, faham dan setuju dengan Notis Privasi ini, dan membenarkan Syarikat kami untuk memproses Data Peribadi anda (termasuk Data Peribadi sensitif anda) bagi Tujuan-Tujuan yang dinyatakan di bawah selaras dengan Notis Privasi ini.

Terma-terma “Syarikat kami”, “kami” atau “kita” merujuk kepada Malaysian Bioeconomy Development Corporation Sdn Bhd dan syarikat-syarikat berkaitan dengannya.

Terma “pemprosesan” berhubung dengan Data Peribadi anda bermaksud mengumpul, merekod, memegang atau menyimpan Peribadi Data anda, atau menjalankan apa-apa pengendalian atau set pengendalian terhadap Data Peribadi anda sebagaimana yang ditetapkan di dalam Akta.

1. Apakah Jenis Data Peribadi Yang Kami Proses?
Kami memproses Data Peribadi anda yang relevan dan berhubungan secara langsung atau tidak langsung dengan anda, di mana anda boleh dikenal pasti atau boleh dikenal pasti daripada maklumat itu atau daripada Data Peribadi tersebut apabila anda mengakses laman web ini, menggunakan mana-mana servis kami dan/atau menghubungi kami. Secara umum, Data Peribadi yang diproses oleh kami adalah Data Peribadi yang dikumpulkan daripada anda atau yang diberikan kepada kami oleh mana-mana pihak ketiga yang diberi kuasa bagi Tujuan-Tujuan yang dinyatakan di bawah. Data Peribadi yang diproses mungkin termasuk Data Peribidi sensitif anda (jika perlu).

Contoh-contoh Data Peribadi anda yang mungkin diproses oleh kami adalah seperti berikut:
(a) Data Pengenalan dan Demografi
(Contoh: Nama, Alamat E-Mel, Alamat Menyurat, Nombor Telefon, Tarikh Lahir dan Jantina)

(b) Data Pengenalan Elektronik
(Contoh: Alamat IP dan “Cookies”)

(c) Maklumat Perbankan dan Pembayaran
(Contoh: Maklumat Kad Bank dan Nombor Akaun Bank)

(d) Surat-Menyurat antara Anda dan Kami
(Contoh: Butiran dan Maklumat yang terkandung di dalam E-Mel dan Surat)

(e) Data Peribadi Sensitif
(Contoh: Butiran Kesihatan atau Keadaan Fizikal atau Mental dan Kepercayaan Agama)

2. Apakah Kegunaan Data Peribadi Anda Kepada Kami?
Tujuan utama kami dalam memproses Data Peribadi anda adalah untuk memberikan servis dan maklumat yang lebih baik kepada anda.

Pemprosesan Data Peribadi anda oleh kami dan/atau pembekal perkhidmatan kami yang telah diberi kuasa, termasuk pemprosesan mana-mana maklumat tambahan yang mungkin kemudiannya diserahkan kepada kami dan/atau dikumpulkan oleh kami daripada pihak ketiga yang telah diberi kuasa adalah untuk Tujuan-Tujuan tersebut:

(a) (a) untuk penyimpanan rekod, analisis dan operasi dalaman kami;
(b) untuk menyediakan dan memperbaiki taraf perkhidmatan kami;
(c) untuk mentadbir atau sebaliknya menjalankan kewajipan kami berkaitan mana-mana kontrak yang telah ditandatangani dengan kami;
(d) untuk menilai dan memproses apa-apa aplikasi anda yang dihantar kepada kami;
(e) untuk mentadbir penyertaan anda di dalam program-program kami;
(f) untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dan/atau acara-acara kami;
(g) untuk menganjurkan dan menjalankan aktiviti pemasaran atau promosi dan sebagainya;
(h) untuk memberi anda sokongan pelanggan dan menyelesaikan masalah berbangkit;
(i) untuk mendapatkan maklumbalas atau penyertaan anda di dalam kajian kami;
(j) untuk tujuan penyelesaian masalah;
(k) untuk mengesahkan identiti anda;
(l) untuk menyampaikan mesej-mesej yang relevan kepada anda;
(m) untuk menjaga kepentingan anda, termasuk tetapi tidak terhad kepada pencegahan penipuan;
(n) apa-apa aktiviti kami dan/atau syarikat-syarikat berkaitan; dan/atau
(o) untuk apa-apa tujuan lain yang berkaitan dengan yang ternyata di atas;
(ditakrifkan secara kolektif sebagai “Tujuan-Tujuan”).

Kami akan menyimpan data peribadi milik Subjek Data selama mana diperlukan bagi Tujuan-Tujuan yang dinyatakan di atas dan bagi tujuan mematuhi PDPA dan/atau mana-mana undang-undang berkenaan dan perintah oleh pihak berkuasa.

3. Bagaimanakah Kami Melindungi Data Peribadi Anda?
Data Peribadi anda adalah aset kami dan justeru itu, Syarikat kami meletakkan kepentingan dalam memastikan tahap perlindungan Data Peribadi anda mencukupi selaras dengan Akta serta undang-undang lain dan arahan dari pihak berkuasa. Oleh itu, kami telah melaksanakan Polisi dengan tujuan perlindungan Data Peribadi anda daripada akses yang tidak dibernarkan dan penggunaan dan/atau pendedahan Data Peribadi anda yang bercanggah dengan Akta.

Berdasarkan Polisi, kami mengekalkan prosedur yang ketat dengan hanya membenarkan pekerja-pekerja kami yang berkaitan sahaja untuk mendapat akses kepada Data Peribadi anda berasaskan prinsip perlu-tahu. Pekerja-pekerja kami telah dilatih dan bertanggungjawab untuk mematuhi Akta dan Polisi bagi menghormati hak privasi anda. Tindakan serius akan diambil untuk apa-apa pelanggaran yang dilakukan oleh pekerja-pekerja kami.

Walaubagaimanapun, kami akan tetap memastikan Data Peribadi anda dilindungi, dan kami menggesa anda untuk mengambil segala langkah berjaga-jaga untuk memastikan Data Peribadi anda dilindungi.

4. Pendedahan Data Peribadi Anda
Kami mungkin berkongsi Data Peribadi anda yang relevan dengan agensi-agensi Kerajaan atau syarikat-syarikat lain yang membantu kami untuk mana-mana Tujuan-Tujuan yang dinyatakan di atas, untuk apa-apa tujuan lain yang berhubungan secara langsung dengan mana-mana Tujuan-Tujuan yang dinyatakan di atas, atau tujuan-tujuan lain yang memerlukan Data Peribadi anda dikongsikan.

Terdapat kemungkinan untuk Data Peribadi anda diproses di lokasi-lokasi luar Malaysia bagi menunaikan kewajipan kami kepada anda berkenaan dengan Tujuan-Tujuan yang dinyatakan di atas, dan juga untuk menyediakan perkhidmatan bersepadu, mengekalkan dan menyimpan rekod Data Peribadi anda berdasarkan Akta.

Untuk menyediakan perkhidmatan kepada anda, kami mungkin berkongsi Data Peribadi anda yang relevan dengan pihak-pihak berkepentingan, anak-anak syarikat, syarikat-syarikat berkaitan dan/atau sekutu atau pihak ketiga yang diberi kuasa, dengan syarat perkongsian tersebut adalah diperlukan. Kami akan memastikan syarikat-syarikat berkaitan atau pihak-pihak ketiga tersebut mengambil langkah berjaga-jaga dari segi organisasi dan teknikal untuk melindungi Data Peribadi anda berdasarkan Akta dan/atau undang-undang lain yang berkenaan.

Selain daripada apa yang terkandung di dalam Notis Privasi ini, kami tidak akan berkongsi, menjual, menyewakan, mendagangkan atau memindahkan mana-mana Data Peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga tanpa kebenaran anda.

Walaubagaimanapun, kami mungkin menzahirkan Data Peribadi anda untuk tujuan yang berkaitan dengan penguatkuasaan undang-undang, pencegahan penipuan atau siasatan, atau mana-mana tindakan undang-undang; yang dibernarkan atau diperlukan berasaskan undang-undang dan peraturan, atau jika pihak kami dengan munasabah menilai penzahiran itu diperlukan bagi melindungi kami, pelanggan-pelanggan kami, atau orang awam secara keseluruhan.

Dalam meneruskan pembangunan perniagaan kami, kami mungkin menjual atau membeli anak-anak syarikat atau unit-unit perniagaan. Semasa transaksi tersebut berlaku dan juga sekiranya semua atau kebanyakkan asset kami diperolehi oleh pihak ketiga, Data Peribadi anda akan secara am menjadi salah satu asset perniagaan yang dipindahkan. Kami berhak memasukkan Data Peribadi anda yang dikumpul dan disimpan sebagai asset dalam transaksi tersebut kepada pihak ketiga.

5. Pautan Pihak Ketiga
Laman web kami mungkin mengandungi pautan ke laman web lain yang dikendalikan oleh pihak ketiga. Sila ambil perhatian bahawa kami tidak akan bertanggungjawab untuk amalan privasi di laman web tersebut dan kami tidak mempunyai kawalan terhadap pengedalian laman web tersebut. Kami menasihatkan anda untuk memahami tentang polisi privasi laman web tersebut dahulu. Sila ambil perhatian juga bahawa beberapa laman web tersebut mungkin menggunakan logo atau cap dagangan, walaupun laman web tersebut tidak dikendalikan atau diselenggarakan oleh kami.

6. Persetujuan dan Hak-Hak Anda
Dengan mengemukakan Data Peribadi anda kepada kami, anda dengan ini memberi kuasa dan membenarkan kami untuk memproses dan menyimpan Data Peribadi anda untuk Tujuan-Tujuan yang dinyatakan di atas dan/atau untuk apa-apa tujuan yang berkaitan dengan Tujuan-Tujuan tersebut.

Jika anda tidak memberi kebenaran anda atau kemudiannya menarik balik kebenaran anda untuk memproses dan menyimpan Data Peribadi anda, sila ambil perhatian bahawa kami mungkin tidak dapat melaksanakan kewajipan kami kepada anda dan/atau menyediakan perkhidmatan kami yang diperlukan berkenaan dengan Tujuan-Tujuan yang dinyatakan di atas dan/atau apa-apa tujuan yang berkaitan dengan Tujuan-Tujuan tersebut.

Untuk tujuan penyelenggaran Data Peribadi anda dan juga untuk memastikan Data Peribadi anda adalah tepat, anda berhak untuk mengakses, dan jika perlu, membetulkan, melengkapkan atau mengeluarkan Data Peribadi anda dengan menulis kepada kami di:

Privacy Officer
Level 20, Menara Atlan
161B Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur, Malaysia
dataprotection@biotechcorp.com.my

7. Penukaran Kepada Notis Privasi Kami
Kami berhak, mengikut budi bicara mutlak kami, untuk meminda terma dan syarat Notis Privasi kami dari masa ke semasa tanpa notis pemberitahuan. Apa-apa pindaan kepada Notis Privasi ini akan berkuatkuasa apabila Notis Privasi ini dipaparkan di laman web kami.

8. Hubungi Kami
Jika anda mempunyai apa-apa pertanyaan atau kebimbangan, sila hantarkan e-mel anda kepada dataprotection@biotechcorp.com.my

Contact Us

We would like to hear from you. Please use this form below to contact us

Your Name (required)

Your Email (required)

Subject

Your Message

captcha